- Реакции
- 15.357
Три категорії професій: які робочі місця не зможе замінити штучний інтелект
30 Грудня 2023На тлі розмов про те, що штучний інтелект замінить працівників, експерти кажуть, що є роботи, які комп’ютери не здатні виконувати.
Зокрема, це завдання, які передбачають чітко виражені людські якості, такі, як емоційний інтелект і нестандартне мислення.
Робочі місця, які поки що не забере ШІ
Мартін Форд, автор книги Правило роботів: як штучний інтелект змінить усе, виокремив три категорії професій, які, на його думку, перебувають у “зоні безпеки”.Однак це не означає, що всі робочі місця, які вважаються творчими, є безпечними.– Перша – це робота, яка є по-справжньому творчою: ви не виконуєте шаблонну роботу або просто переставляєте речі, а дійсно вигадуєте нові ідеї та створюєте щось нове, – зазначив він.
Такі професії, як графічний дизайн і спеціальності, пов’язані з візуальним мистецтвом, можуть стати одними з перших, які підуть у небуття. Базові алгоритми можуть змусити бота аналізувати мільйони зображень, даючи змогу ШІ миттєво освоїти естетику.
Але є певна безпека і в інших видах творчості, каже Форд: У науці, медицині та юриспруденції… люди, чия робота полягає в розробці нової юридичної стратегії або бізнес-стратегії. Я думаю, що там і надалі буде місце для людей.
Другою ізольованою категорією, за словами експерта, є професії, які вимагають складних міжособистісних стосунків. Форд вказує на медсестер, бізнес-консультантів і журналістів-розслідувачів.
За його словами, це робота, “де потрібно дуже глибоко розуміти людей. Я думаю, мине багато часу, перш ніж штучний інтелект зможе взаємодіяти так, щоби дійсно будувати стосунки”.
Третя безпечна зона – “це професії, які вимагають мобільності, спритності та здатності вирішувати проблеми в непередбачуваних умовах”.
Хоча люди, найімовірніше, залишаться на посадах, які підпадають під вищезгадані категорії, це не означає, що ці професії повністю ізольовані від поширення штучного інтелекту.– Багато робітничих професій – електрики, сантехніки, зварювальники тощо – підпадають під цю категорію. Це ті види робіт, де ви весь час стикаєтеся з новою ситуацією. Їх, напевно, найскладніше автоматизувати. Щоб автоматизувати подібні роботи, вам знадобиться науково-фантастичний робот. Вам потрібен C-3PO із Зоряних воєн, – сказав Мартін Форд.
Джоан Сонг Маклафлін, доцент кафедри економіки праці в Університеті Буффало (США), вважає, що більшість робочих місць, незалежно від галузі, мають аспекти, які, ймовірно, будуть автоматизовані за допомогою технологій.
– У багатьох випадках безпосередньої загрози для робочих місць немає, але завдання зміняться. Людські професії стануть більше орієнтованими на міжособистісні навички. Легко уявити, що, наприклад, ШІ виявлятиме рак набагато краще, ніж людина. Я припускаю, що в майбутньому лікарі використовуватимуть цю нову технологію. Але я не вважаю, що роль лікаря буде повністю замінено, – сказала вона.